2019 – Samen volledig toe groeien naar Christus

Het begin van 2019 is een goed moment om de woorden die Gerdien Doornewaard sprak ter opening van de gemeentevergadering van donderdagavond 15 november 2018 nog eens te horen en te overwegen. ‘Bij groeien krijg ik het beeld van de tuin. Als je kijkt naar de gemeente met dat beeld, laat het ons zien dat juist die verscheidenheid prachtig is. In al onze veelkleurigheid kunnen we één zijn in die tuin.’

Samenvolledig toegroeien naar Christus die alles in allen is: niet allemaal op ons eigen houtje, in onze eigen tijd, op onze eigen manier. Bemoei je vooral met je eigen groeiproces en maak je eigen keuzes maar val een ander er niet mee lastig.. Wij doen het samen, in onze veelkleurigheid. In onze veelstemmigheid. Met al onze verschillende achtergronden, meningen, (voor)oordelen. Hoe lukt dat samen? Door verder te kijken dan je eigen mening, door open te staan voor de ander, door aandacht, door echt nieuwsgierig te zijn in wat de mening en de achtergrond is van de ander. Door te luisteren. Eerst proberen te begrijpen, dan pas begrepen willen worden. 

Samen volledig toegroeien naar Christus die alles in allen is: We zijn zo bezig met ons hoofd, alles beredeneren, berekenen, analyseren we. Volledig betekent niet alleen met het hoofd, maar ook met ons hart, ons gevoel, onze ziel, onze handen.  

Samen volledig toegroeien naar Christus die alles in allen is: Groeien als groter worden of toenemen. Moet het steeds maar beter? We zijn in deze maatschappij een beetje doorgeslagen in alsmaar te vragen om beter en meer, meer, meer. Ten koste van wat? Is het nu niet goed genoeg? Wanneer ben je tevreden? Dit gaat niet over meer of beter worden of hard werken. Goed = goed genoeg. Het is volbracht. De Geest werkt in jou als jij je richt op het licht. Als je merkt dat je meer liefde hebt, vrolijker en vriendelijker wordt, meer geeft om en aan je naaste, beter luistert.. enzovoorts, dan groei je. 

Bij groeien krijg ik het beeld van de tuin. Als je kijkt naar de gemeente met dat beeld laat het ons zien dat juist die verscheidenheid prachtig is. In al onze veelkleurigheid kunnen we één zijn in die tuin. Er zijn verschillende seizoenen waar we doorheen gaan. In de lente is er groei en ontwikkeling. De zomer is het bloeiseizoen, volop pracht en praal. In de herfst laat de natuur los.  Kan je oogsten. In de winter is het tijd voor bezinning en reflectie. Deze tuin heeft licht, aandacht en water nodig. Christus is het licht, aandacht is in het samen, water is onze voeding uit God’s woord, de preek, in gebed. 

Samen volledig toegroeien naar Christus die alles in allen isLicht. In volmaaktheid. Jezus Christus leeft ons het voor in Zijn leven op aarde. Wij zijn geschapen naar Zijn evenbeeld. Helaas voelt dat vaak niet meer zo. Toch ligt de weg voor ons open. Als we ons richten op het licht en ons laten vullen door zijn licht, door zijn liefde en door zijn leven. Als een bloem die zich richt op de zon. 

Samen volledig toegroeien naar Christus die allesin allen isWat voor rol heeft God in je leven? Is Hij is alle aspecten betrokken? Vrije tijd? Relaties? Werk? Is Hij de rode draad in je leven of staat Hij aan de zijlijn? Omgedraaid is het zo, als je Christus hebt, heb je alles.  

Hoe ga je dan om met tegenvallende groei in de tuin, je ego, je missers, je zonde, je zwaktes? Als er verschil van inzicht is? Wordt niet boos of gefrustreerd of verkrampt. Breng ze bij Christus. Hij is ook de tuinman. Kom in verbinding. Leg de lijn weer open. Het kan met woorden en mag ook in stilte. Hij weet. Hij ziet. Hij heelt. We hebben allemaal hetzelfde doel: Samen volledig toegroeien naar Christus, die alles in allen is! 

Gerdien Doornewaard, lid van kerkenraad bestuur en beleid
(Opening van de gemeentevergadering van 15 november 2018)

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving