De miniwijk als huisgemeente?

verbinding (1)Zou je de miniwijken in onze geloofsgemeenschap kunnen zien als huisgemeente? Over die vraag ging het afgelopen zondagmorgen 3 januari 2016 in de preek in de Plantagekerk.

1. Een aantal maanden geleden had ik tijdens een pastorale ontmoeting met een stel uit de gemeente een gesprek over kerk zijn. ‘Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin in de miniwijk’, zei de vrouw. ‘Voor mij is de miniwijk mijn kerk. Maar weet je, ik voel me daar eigenlijk schuldig over.’ Daar praatten we toen wat over door. Ze ging zeker ook graag naar de kerkdiensten, maar toch: ‘die zijn zo massaal, ik ken er maar heel weinig mensen. Ik vind het echt ook inspirerend om er te zijn, ook om daar mijn mede-miniwijkers te ontmoeten. Maar toch: de miniwijk is voor mij de kerk.’ Dat ze zich er schuldig over voelde bleek ermee samen te hangen dat het toch zo hóórt dat je de kerkdienst als het belangrijkste ervaart: dáár ben je als hele gemeente samen en daar luister je naar de preek, zing je samen, wordt er gedoopt en vieren we avondmaal.

2. Momenteel staat er ook een kleine enquete uit rond de miniwijken. Een van de reacties die binnenkwam: “De miniwijk is de gemeente van God, de kerkdienst is daarvoor ondersteunend. Vaak word dit andersom gezien.” Dat is iets om goed over na te denken.

3. De extra aandacht die we de komende maanden aan de miniwijken willen geven zetten we in elk geval in met deze stelling: ‘Het hart van het leven in de kerk klopt op twee plaatsen: in de kerkdiensten en in de miniwijken’.

In de preek van zondagmorgen 3 januari ging het over de vraag hoe de plekken waar we samen komen plekken kunnen zijn waar we elkaar vooral bemoedigen. We luisterden naar de woorden van Hebreeën 10:19-35. Vers 24-25 luiden zo: “Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, 25 en in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, zoals sommigen doen, elkaar juist bemoedigen, en dat des te meer naarmate u de dag van zijn komst ziet naderen.” Je kunt de samenvatting van de preek hier lezen: PreekKracht.

Meer lezen rond de miniwijken?

Ik hoop dat we komende maanden nieuwe inspiratie en ervaring opdoen rond het goede leven in de miniwijken.

Jos Douma

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving