Echt gebed is niets anders dan liefde

In Zwolle hangen op veel plekken banners met daarop in grote letters: HEB LIEF. Het gaat om een initiatief van de Zwolse artiest Ronald A. Westerhuis. Ik vind het een krachtige oproep en het lijkt me mooi en belangrijk om er als kerken bij aan te sluiten. Om die reden hangt er aan het hek voor de Plantagekerk ook een banner met deze tekst.

Westerhuis schrijft er zelf dit over op zijn website:

Mijn werk gaat over positieve energie. Tijdens de coronacrises heb ik heel erg de behoefte om deze positieve energie op een andere manier te uiten en delen. Persoonlijk is deze tijd voor mij een eenzame periode met veel zelfreflectie, inspiratie en nieuwe kunst.

Mijn nieuwste werk heet dus: HEB LIEF.

In een tijd dat we elkaar niet fysiek ontmoeten, zijn aandacht, liefde en respect essentieel. Wat begon met een simpel spandoek met de tekst ‘HEB LIEF’ op mijn atelier, groeide uit tot een veel gedeelde uiting. Her en der hingen ondernemers banners op en ik liet posters drukken die mensen op hun raam kunnen plakken.

Deze actie van Westerhuis is voor mij zelf een van de inspiratiebronnen om de vijftigdagentijd die Paaszondag begint in het teken van de Liefde te zetten. Meer daarover kun je hier lezen: #DASLIEFDE.

Bidden als liefhebben

Nu ging deze blogpostserie over gebed naar aanleiding van de oproep van Jezus in Matteüs 6:6

Maar als jullie ​bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en ​bid​ tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Ik was van plan nog meer over het Onze Vader te gaan zeggen. Maar dat laat ik nu even los. De frequentie van drie blogs per week wordt me inmiddels ook wat te hoog, dus ik ga terugschroeven naar één blogpost per week. En het thema wordt nu liefde.

Augustinus

Maar is dat echt een ander thema? Nee. Luister maar naar wat Augustinus zegt over gebed:

Echt en volledig gebed is niets anders dan liefde.

Ik vond dit citaat in het boek ‘Gebed’ van Richard Foster. Hij schrijft er zelf nog dit over:

Het gebed is een liefdesrelatie: een voortdurende, groeiende liefdesrelatie met de machtige God van het heelal. Zijn overweldigende liefde vraagt om een reactie. Die liefde is het wezen van het gebed. Om echt te kunnen bidden, moeten we echt liefhebben. “Hij bidt het best, die het meest bemint” (Samuel Coleridge). Het ware gebed heeft niets te maken met tandenknarsen, maar alles met liefde.

Bidden is liefhebben. Wie zegt HEB LIEF, zegt tegelijk dus: BID!

Lees de eerdere blogs:

 1. ‘Trek je terug in je huis, en sluit de deur’
 2. ‘En bid tot je Vader’
 3. Waar is de Vader?
 4. Hoe krijg ik die deur dicht?
 5. Ja, ik doe mee in uw koninkrijksbeweging!
 6. Mag ik even stilte?
 7. Is niksen ook een vorm van bidden?
 8. Het gebed van Jezus en het Jezusgebed
 9. De naam ‘Jezus’ als gebed
 10. Wil je voor me bidden?
 11. Ga in je cel, en je cel zal je alles leren

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving