Een herontdekking van de ethiek van het eten

Schijf_van_VijfVorige week kwam de Gezondheidsraad met nieuwe adviezen voor voor gezonde en ecologische verantwoorde voeding. Enkele van die adviezen zijn:

  • drink elke dag groene of zwarte thee
  • eet dagelijks wat ongezouten noten
  • drink minder vruchtensappen
  • drink liever geen alcohol

In het Nederlands Dagblad wijdde de hoofdredacteur Sjirk Kuijper er een commentaar aan waarin hij christenen er op wijst dat er ook zoiets als een ethiek van het eten bestaat. Het valt hem namelijk op dat het woord ‘zondigen’ (een typisch ethische begrip) ook door niet-gelovigen veel wordt gebruikt juist op het gebied van eten en drinken. Wie aan de lijn doet en toch een taartje mee eet op een feestje, zegt al snel: één keertje zondigen mag toch wel?

Maar hebben christenen zelf eigenlijk wel een visie op eten en drinken en wat daarin goed en gezond is en wat niet? In de Heidelbergse Catechismus bijvoorbeeld wordt over eten alleen maar gesproken als het over het Avondmaal gaat. Sjirk Kuijper schrijft:

De kinderen van de Reformatie lijken nogal onverschillig in hun keuzes op het gebied van eten en drinken. Ze weten het genieten daarvan niet tot levenskunst te verheffen, maar zijn ook niet al te druk met de vraag hoe je Christus navolgt in de supermarkt of achter de magnetron. Zorg voor het lichamelijk welzijn en welbevinden, zelfs voor het eenvoudige ‘dagelijks brood’, wordt verdrongen door zorg om ‘het eeuwig, zalig leven’.

Nu heb ik niet de indruk dat dat nog steeds zo waar is: dat protestantse christenen nu zoveel bezig zijn met de zorg om ‘eeuwig, zalig leven’. Desalniettemin lijkt me de volgende oproep van Kuijper beslist behartigenswaardig:

Misschien is het tijd voor een kleine deelreformatie; voor een herontdekking van de ethiek van het eten. Met het genieten van een goede maaltijd kun je de Gever ervan verheerlijken. En culinaire zonde, dat is vooral: onverschillig consumeren.

Ja, misschien vooral dat laatste: het is belangrijk dat onze ogen ervoor open gaan dat ‘onverschillig consumeren’ een culinaire zonde is en ons dus op afstand zet van het goede leven zoals God dat heeft bedoeld.

Vanavond besteden we in de cursus in de Plantagekerk ‘Groeien in het goede leven’ in het kader van de praktijk van ‘samen eten’ juist hier aandacht aan. Hoe kunnen we leren genieten van het goede leven door ook aandacht te hebben voor vragen als:

  • Hoe duurzaam is ons voedsel?
  • Hoe diervriendelijk is ons eten geproduceerd?
  • Hoe gezond zijn onze maaltijden?

Is het toepassen van de (in 2016 verwachte nieuwe) Schijf van Vijf niet bij uitstek ook een heel christelijke praktijk?

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving