
Jezus roept jou en mij op om ons terug te trekken in ons huis om te bidden. Je zou kunnen zeggen dat monniken gehoor gaven en geven aan deze oproep door in hun cel te gaan en daar God te zoeken.
Ik kwam in een boekje van Anselm Grün het onderstaande tegen (in: ‘Bidden met de woestijnvaders’). Dat wil ik deze keer graag met je delen. Boven het stukje staat dit citaat:
Een broeder kwam naar de Sketis-woestij om van de abt Mozes een richtlijn te ontvangen. De oude man zei tegen hem: ‘Keer terug naar je cel en ga zitten, en de cel zal je alles leren.’
Je hoeft niets vrooms te doen
Het kellion, de cel van de monnik, was voor de woestijnvaders op zich al een belangrijke oefening. Ze konden zelfs zeggen: ’Je hoeft helemaal niets vrooms te doen. Je moet niet bidden of vasten. Probeer alleen maar het met jezelf uit te houden in je kellion. Ontvlucht je kellion niet.’
Ik stel je voor, de volgende oefening te doen: ga in je kamer zitten, een half uur lang. Neem geen boek ter hand, ook niet de bijbel. Denk niet over bepaalde dingen na. Mediteer ook niet en bid niet een of ander gebed. Je opgave bestaat hierin, je eenvoudigweg voor God te plaatsen en waar te nemen wat er in je omgaat. De monniken noemen deze oefening ook ’nepsis, waakzaamheid’.
Wacht tot het water helder wordt
Ze vergelijken de monnik met een visser. Die wacht in zijn bootje tot het water om hem heen tot rust komt. Dan ziet hij in het heldere water de vissen omhoog komen. En dan kan hij ze vangen. Zo kun jij in je kamer wachten, totdat het water om je heen rustig en helder wordt. Dan merk je, wat er allemaal in je omhoog komt. En neem dat dan op en breng het voor God. Dan zul je merken, welke vis voedsel voor je kan zijn en welke je weer in het water moet teruggooien.
Weerloos
Het is een eenvoudige oefening. Maar je zult zien, dat ze helemaal niet zo gemakkelijk is. Je zit weerloos voor God. En in die hulpeloosheid komt God je ineens heel nabij. Je ontdekt je waarheid en je voelt je in die waarheid helemaal door God bemind. Noch in het gebed noch in de meditatie leer je dat deel van jezelf kennen.
Lees de eerdere blogs: