Van gespreksgroep naar PopUpKerk Zwolle

PopUpKerkZwolleOp woensdagavond 7 september kwamen we voor het eerst bij elkaar. We waren met z’n tienen. Het heette: gespreksgroep voor zoekende twintigers. En het was toch wel heel bijzonder wat er gebeurde. Met z’n allen rond de stamtafel in de soosruimte van de Plantagekerk.

En dit is wat we deden: aan de hand van een meegenomen voorwerp vertellen wat geloof op dit moment voor ons betekende. De verhalen waren heel openhartig en volstrekt eerlijk. Hoe is het mogelijk dat een groep twintigers die elkaar voor het overgrote deel nog helemaal niet kent in zo korte tijd zoveel kan delen!

De verhalen gingen over het verlangen om te geloven maar het onvermogen ervaren om van het hoofd naar het hart te komen. ‘Hoe krijg ik nou toch een persoonlijke relatie met God?’ Sommig deelnemers aan het gesprek waren een leven lang opgegroeid in de kerk, trouw zondag twee keer naar de kerk en naar catechisatie, maar nu werkt dat allemaal niet meer en moet het geloof opnieuw worden uitgevonden en uitgeprobeerd op manieren die wel echt en persoonlijk aanvoelen.

Anderen kwam recent via hun relatie in aanraking met het christelijk geloof en zijn heel veel aan het ontdekken en verbazen zich over de ballast van de twintigers die een leven lang kerk achter de kiezen hebben.

Ergens tijdens het gesprek zei een van de deelnemers: ‘met de kerk als kerkdienst en gebouw heb ik niet zoveel, maar dit wat we nu doen, daar heb ik wat aan! Dit is wat ik wel graag wil.’ En ik greep die kans aan om iets te vertellen over ‘kerkplekken’: dat zijn plekken en momenten waarop mensen samen komen om hun zoektocht naar God te delen. Drie dingen zijn dan belangrijk: samen delen (elkaar eerlijk vertellen wat er speelt), samen lezen (je laten inspireren door iets uit de Bijbel), samen eten (rond een tafel zitten en wat eten, deze keer niet een maaltijd maar bij de koffie wel lekkere brownies).

Dat samen lezen kreeg even inhoud toen ik Psalm 84 vers 13 uit mijn bijbeltje voorlas omdat dat me te binnen schoot:

‘Genade en glorie schenkt de HEER,
zijn weldaden weigert hij niet
aan wie onbevangen op weg gaan.’

Onbevangen op weg gaan. Dat is een mooie houding als we zoekend zijn, ook als nieuw gevormde groep van twintigers.

En toen we aan het slot spraken over hoe we verder willen, zie iemand: ‘Laten we in elk geval een app-groep maken! Hoe moet die groep heten?’ En ik greep mijn kans en gaf als antwoord: ‘PopUpKerk Zwolle!’ En ik vertelde nog iets over zoiets in Amsterdam en ook wel op andere plaatsen.

We gaan eens in de drie weken bij elkaar komen. Rond een tafel. De stamtafel in de soos van de kerk en later wellicht ook bij deelnemers thuis.

Het was dus een heel inspirerende avond wat mij betreft en ik ben heel benieuwd naar het vervolg van deze PopUpKerk die zo onverwacht werd geboren. Volgens mij heeft dat met iets van de Geest te maken.

Jos Douma

 

 

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving