Geweldloze communicatie als weg naar meer vrede

Door: Jos Douma

In de preek van zondagmorgen 13 november over ‘Ik wens jullie vrede’ (PreekKracht) vraag ik aandacht voor de praktijk van geweldloze communicatie. Omdat de preek niet de plek is om daar heel uitgebreid over te vertellen, kun je er in deze blogpost wat meer over lezen als je er in geïnteresseerd bent.

Geweldloze Communicatie is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Zijn boek daarover heet: ‘Geweldloze communicatie. Ontwapenend, doeltreffend en verbindend’. Deze manier van communiceren wordt wereldwijd toegepast en leidt tot het oplossen en voorkomen van conflicten, verheldering van communicatie en heling van relaties.

Geweldloze Communicatie richt zich op vier dingen (in de preek van 13 november liet ik het eerste onderdeel even achterwege):

  1. Waarneming: wat we zuiver waarnemen (niet hoe we daarover oordelen)
  2. Gevoel: hoe we ons voelen bij die waarneming (niet hoe we erover denken)
  3. Behoefte: als basis van wat we voelen (we nemen zelf verantwoordelijkheid)
  4. Verzoek: concrete actie voorstellen om het leven te verrijken (we stellen geen eis)

Deze vier dingen kun je hanteren in communicatie met anderen (in de kerk, op je werk, in je huwelijk, in het gezin, overal dus eigenlijk). In de preek gaf ik onder andere deze twee voorbeelden om wat concreter te maken waar het over gaat.

geweldlozecommunicatieplantagekerkzwolleWat een rommel

Iedereen maakt wel eens mee dat een ander ergens veel rommel maakt (thuis of op je werk). Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Maar als je dan roept ‘Ruim nu eindelijk die rommel eens op! Je maakt ook altijd rommel en je ruimt nooit op!’ dan merk je vaak dat dat het begin is van een ruzie of in elk geval een vervelende confrontatie. Met de vier elementen van geweldloze communicatie in je achterhoofd zou je het ook zo kunnen doen: ‘Ik zie dat er hier veel rommel van jou ligt; ik merk dat ik me daar geïrriteerd over voel want ik heb er behoefte aan om in een opgeruimde omgeving te zijn. Zou je de rommel willen opruimen?’

Respect voor Donald Trump

Ik merkte zelf de afgelopen week dat ik er nogal gefrustreerd over raakte dat er zoveel lelijke dingen over de nieuw gekozen Amerikaanse president, Donald Trump, werden geroepen op Facebook en in kranten. Zo las ik in het Nederlands Dagblad de volgende typering van Trump: ‘vuilbekkende hork’. Nu kan ik me dat allemaal best voorstellen. Toch lijkt de hele situatie rond de nieuwe president bij uitstek een kans om samen te oefenen in geweldloze communicatie. Dus in plaats van te roepen ‘Die Trump is een vuilbekkende hork’ (dat is een moreel oordeel), zou het ook zo kunnen: ‘Ik heb Trump heel veel dingen horen zeggen die voor veel mensen pijnlijk waren en dat anderen in reactie ook grove dingen gingen zeggen. Ik merk bij mezelf dat me dat gefrustreerd en boos maakt. Want ik heb er behoefte aan deel uit te maken van een samenleving waarin mensen altijd respectvol zijn naar elkaar toe. Ik zou daarom iedereen willen vragen om op een respectvolle manier over anderen te spreken.’

Het zijn maar twee voorbeelden. En ik beweer ook niet dat ik alles weet over geweldloze communicatie en dat het me altijd lukt om het in de praktijk te brengen. Want dat is best moeilijk. Het grote voordeel van deze praktijk van geweldloze communicatie is in elk geval wel dat onze gevoelens en behoeften in ons gesprekken worden ingebracht. Want die blijven te vaak buiten beeld.

Wil je je verder verdiepen in geweldloze communicatie, lees dan beslist het genoemde boek van Rosenberg: ‘Geweldloze communicatie. Ontwapenend, doeltreffend en verbindend’. En als je via Google zoekt naar ‘geweldloze communicatie’ (of: ‘nonviolent communication’, ‘compassionate communication’) gaat er een wereld voor je open!

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving