Hoe krijg ik die deur dicht?

DOOR JOS DOUMA | Daar zit je dan. In je huis. Het zou nu stiller en rustiger moeten zijn, Maar dat is helemaal niet zo. Het lijkt eerder drukker en chaotischer te zijn. Want er is zoveel nieuws dat je moet volgen. Zoveel berichten die je niet mag missen. Zoveel dingetjes die gedaan moeten worden. En als je al een poging waagt om stil te vallen, wat gaan dan je gedachten als een razende te keer!

Als jullie ​bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en ​bid​ tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Uitnodiging

Toen Jezus de uitnodiging deed om je terug te trekken in je huis, zei hij er niet voor niets bij dat je ook de deur dicht moest doen. Ik denk dat hij daarmee bedoelt te zeggen: als je eenmaal binnen bent in je huis, kom je tot de ontdekking dat er nog veel meer moet worden buitengesloten dan alleen de drukte van het sociale leven buiten de deur. Er is nog van alles wat op de deur klopt: allemaal gedachten, herinneringen, plannen, allemaal dingen die mensen gezegd hebben, verwachtingen en andere prikkels die je afleiden van de stilte en de rust.

Anders gezegd: als je met je lijf eenmaal binnen in je huis bent, blijkt er zich in je hoofd nog zo ontzettend veel af te spelen. Herken je dat? Een druk en vol hoofd, dat steeds weer met iets anders bezig is? Zoveel om je zorgen over te maken, zoveel om over na te denken, zoveel plannen en ideeën, zoveel moedeloos makende gedachten ook, zoveel angsten.

Stop met vechten

De deur sluiten betekent dan allereerst: erken gewoon dat dat er allemaal is. Vecht er niet tegen. Smijt de deur niet voortdurend met een harde knal en veel zelfverwijten dicht om al die prikkels en afleidingen buiten te sluiten. Dat gaat niet werken. ‘Doe de deur dicht’ betekent voor mij: dat ik met vriendelijkheid en zonder oordeel opmerk dat er blijkbaar nog een deur open staat waardoor van alles naar binnen komt wat om aandacht vraagt. Is dat erg? Nee. Zo zit onze geest in elkaar. Onze geest wil altijd wat hebben om aan te denken en mee bezig te zijn. Dat erkennen is de eerste stap op weg naar de rust en de stilte waar je zo naar verlangt.

Hoe kom je nu van je terug trekken in je huis naar bidden tot de Vader? Daar zit dus die stap van het de deur dicht doen tussen. Ik probeer dat zelf altijd te doen door mijn aandacht niet langer te richten op al die gedachten die me steeds opnieuw overvallen, maar door die aandacht bewust op iets anders te richten. Vanuit mijn verlangen om te komen tot gebed richt ik mijn aandacht op de naam ‘Jezus’. Telkens als ik merk dat mijn aandacht toch weer naar iets anders gaat, merk ik dat op (zonder oordeel, in alle vriendelijkheid) en breng ik mijn aandacht naar de naam ‘Jezus’. Want hij is het die mijn uitnodigt om me terug te trekken in mijn huis en de deur dicht te doen.

Oefenen

Dat vraagt wel oefening. Begin vooral klein. Start met één minuut, waarin je ontspannen gaat zitten op een stoel of op de bank, met het verlangen om tot gebed te komen. Je kunt op je smartphone een timer aanzetten die na een minuut een belletje of een ander geluid laat horen. Telkens als je merkt dat je aandacht ergens anders naartoe gaat, keer dan zachtjes en zonder oordeel terug naar de naam ‘Jezus’. Als je dit aan het doen bent, ben je bezig de deur dicht te doen om tot gebed te komen.

Voor één minuut mag je ook invullen: 3 minuten, 5 minuten, 10 minuten, of wat ook maar bij jou in je huidige situatie past.

Voor de naam ‘Jezus’ mag je ook een ander woord invullen dat misschien beter past bij jouw verlangen naar gebed, bijvoorbeeld: ‘liefde’, ‘rust’, ‘God’, ‘hier’, ‘nu’. Het mogen ook meer woorden zijn, of een kort zinnetje: ‘Heer, help me’, ‘Vader, U zoek ik’ of ‘Leer mij bidden’ bijvoorbeeld.

Zelf bid ik in deze stilte heel vaak het Jezusgebed: ‘Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm u over mij’. In volgende blogs kom ik daar nog uitgebreider op terug. Als je er alvast wat over wilt lezen, klik dan hier: Het Jezusgebed.

Lees de eerdere blogs:

  1. ‘Trek je terug in je huis, en sluit de deur’
  2. ‘En bid tot je Vader’
  3. Waar is de Vader?

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving