Inspiratie voor gastvrijheid

Door Jos DoumaWelcome_klein

Op zondagmorgen 27 september stond in de Plantagekerk het thema gastvrijheid centraal. De kerk als geloofsgemeenschap is een oefenplaats voor die gastvrijheid. Want we geloven in een gastvrije God en we volgen een gastvrije Heer.

Gastvrijheid is tegelijk één van de deugden die in het gemeentehema ‘Verlangen naar het goede leven‘  centraal staat. Onderstaande citaten helpen om geïnspireerd te worden en te blijven om gastvrij te leven. Ze komen uit het boek ‘Engelen als gasten? Christelijke gastvrijheid’ van Robert Vosloo.

“Gastvrijheid vraagt ten diepste dat wij onszelf openstellen voor de ander en zijn anders-zijn; dat wij goed zullen zien dat openhei voor de ander niet betekent dat wij onze eigen identiteit prijsgeven, maar die juist verruimen.” (blz. 27)

“De boodschap van het koninkrijk is goed nieuws voor zwakken, zieken, gemarginaliseerden, voor hen die het allemaal niet kunnen bijhouden, voor degenen zonder economische macht en waarde. Door zulke mensen wordt ontdekt dat een mens door de beoefening van gastvrijheid geen tijd verliest maar die juist ontvangt. Gastvrijheid houdt in dat er tijd wordt gemaakt voor degenen voor wie we ogenschijnlijk geen tijd hebben. Maar we kunnen het nog preciezer uitdrukken: door gastvrij te zijn ontvangen mensen tijd, de tijd van het koninkrijk, de bevrijde tijd, de tijd zonder angst, de tijd van de liefde.” (blz. 40)

“Gastvrije verwelkoming is een van de tekenen dat een gemeenschap leeft. Anderen uitnodigen laat zien dat we niet bang zijn. Dat we een schat van waarheid en vrede hebben om te delen. Een gemeenschap die weigert te verwelkomen – hetzij door angst, vermoeidheid, onzekerheid, een verlangen zich vast te klampen aan comfort of gewoon omdat men genoeg heeft van bezoeker – is geestelijk stervende.” (Jean Vanier) (blz. 146)

En in Henri Nouwens boek ‘Open uw boek. De weg naar onszelf, de ander en God’ is dit te lezen:

“Het staat vast dat ‘gastvrijheid’  de gast vriendschap wil bieden zonder hem te binden. en hem vrijheid wil schenken zonder hem los te laten. Daarom betekent gastvrijheid in de eerste plaats het scheppen van een open ruimte waar de vreemdeling kan binnengaan en vijand tot vriend kan worden. Gastvrijheid houdt niet in dat we mensen willen veranderen, ze betekent dat we andere mensen een ruimte bieden waarin veranderingen kunnen plaatsvinden.” (blz. 72)

Ik hoop dat deze gedachten ons inspireren om met een gastvrij hart aanwezig te zijn, waar dan ook en voor wie dan ook!

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving