Mag ik even stilte?

In een serie blogposts sta ik stil bij deze uitnodiging van Jezus die in coronatijd een nieuwe zeggingskracht krijgt:

Maar als jullie ​bidden, trek je dan in je huis terug, sluit de deur en ​bid​ tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

In het verborgene kunnen woorden worden gesproken. De woorden die Jezus in het Onze Vader aanreikt lenen zich daar heel goed voor. Maar misschien is het ook goed om helemaal af te zien van woorden. Om alleen maar stil te zijn en in een besef van vertrouwen tijd door te brengen met de Vader. Hoe kun je dat dan doen? Het onderstaande over het stiltegebed is daarvoor een handreiking.

Stiltegebed

Is stil zijn dan ook een vorm van bidden? Ja, dat is het. Stil zijn heeft alles te maken met het scheppen van tijd en ruimte om de aanwezigheid van God de Vader te zoeken en te ervaren.

Maar wat gebeurt er als je stil wordt? Eigenlijk heeft iedereen die dat doet de ervaring dat dat moeilijk is. Want je kunt wel stil gaan zitten, stoppen met praten, zwijgen, niks doen. Maar al heel snek merk je dat er van binnen van alles doorgaat. Je denken gaat door. Je voelen gaat door. Je opmerken gaat door.

Vooral je gedachten lijken niet te temmen te zijn. Ze gaan alle kanten op. En het lijkt maar niet stil te kunnen worden. Ter geruststelling: dat is normaal. Zo zit onze geest in elkaar.

Gebedswoord

Maar het is wel mogelijk om de stilte te oefenen en er zo meer gewend aan te raken. Dat kan door de volgende aanwijzingen op te volgen.

  1. Kies een gebedswoord dat voor jou symbool staat voor je actieve verlangen om in de tegenwoordigheid van de Heer te zijn en open te staan voor zijn vernieuwende werkzaamheid. Zo’n gebedswoord kan bijvoorbeeld zijn: ‘Jezus’, ‘liefde’, ‘God’, ‘rust’ of ‘verlangen’. Het is niet de bedoeling dat je over dit woord nadenkt. Het heeft alleen de functie van ankerpunt. Het gebedswoord kan ook een korte zin zijn, bijvoorbeeld: ‘Onze Vader in de hemel’.
  2. Ga ontspannen zitten, kom tot rust en maak contact met je verlangen om in Gods aanwezigheid te zijn. ‘Heer, ik wil stil zijn in uw aanwezigheid.’
  3. Wees nu stil (bijvoorbeeld vijf of tien of twintig minuten). Als je merkt dat je bezig bent met gedachten of andere prikkels, keer dan telkens weer zachtjes terug naar je gebedswoord.

Dit is het stiltegebed.

Lees de eerdere blogs:

  1. ‘Trek je terug in je huis, en sluit de deur’
  2. ‘En bid tot je Vader’
  3. Waar is de Vader?
  4. Hoe krijg ik die deur dicht?
  5. Ja, ik doe mee in uw koninkrijksbeweging!

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving