Plantagekerk wordt zendende kerk voor Vlootpredikant Thijs Oosterhuis

Op zondag 9 december wordt dominee Thijs Oosterhuis bevestigd als vlootpredikant voor de Koninklijke Marine in de Plantagekerk te Zwolle. De bevestiging van Oosterhuis zal namens de Protestantse Geestelijke Verzorging worden voltrokken door krijgsmachtpredikant ds. Gert van der Ende. De dienst wordt gehouden in de stijl van kerkdiensten zoals die plaatsvinden aan boord van schepen tijdens uitzendingen en oefeningen van de Koninklijk Marine.

Oosterhuis werkte de afgelopen 5 jaar voor de Koninklijke Marine en heeft een nieuwe arbeidsovereenkomst ontvangen. De protestantse Geestelijke Verzorging waar Oosterhuis onder valt, wilde dit moment markeren met een officiële verbintenisdienst in de Plantagekerk – GKv Zwolle Centrum – waar ds. Oosterhuis en zijn vrouw lid van zijn. De Plantagekerk is van harte bereid om zendende kerk te zijn vanuit betrokkenheid bij de familie Oosterhuis en bij dit bijzondere werk. De dienst begint om 15:00 uur. Na zijn bevestiging houdt Oosterhuis een overdenking met als thema: Geen zee meer!?.

Als Oosterhuis wordt uitgezonden door de krijgsmacht deelt hij het leven van de militairen met wie hij werkt. “Wat voor mij het pastoraat bij de krijgsmacht zo bijzonder maakt, is dat ik heel dicht bij de doelgroep sta. Ik neem letterlijk de kleur aan van de militaire wereld waarin ik werk. Zo houd ik de drempel laag voor militairen die een beroep op me doen, want ze weten dat ik hun wereld van binnenuit ken. Ik heb beroepsgeheim en het contact is vertrouwelijk.” In zijn functie staat Oosterhuis de militairen bij in de zoektocht naar zin en betekenis van hun leven.

De afgelopen jaren werd Oosterhuis als vlootpredikant voor de Koninklijke Marine uitgezonden naar de Somalische wateren in het kader van een antipiraterij missie en naar het Caribische gebied voor het bestrijden van drugstransporten.

Na zijn bevestiging zal Oosterhuis spoedig opnieuw worden uitgezonden. Hij zal geestelijke ondersteuning geven aan de bemanning van Zr. Ms. Evertsen, een van de schepen van de Koninklijke Marine. Hij zal begin 2019 vertrekken voor een periode van bijna een half jaar.

In de Stentor een uitgebreid interview met Thijs Oosterhuis. “Ik zit niet op het schip om zieltjes te winnen, maar om te praten met mensen over de dingen die hen raken.”

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving