Verlangen naar stilte

Door Wolter HuttingaWolter Huttinga_Plantagekerk Zwolle

Ik ben er steeds meer van overtuigd dat stilte een belangrijke uitdaging voor ons is. Ook voor onze kerkdiensten.

Stil. Het stil laten worden. Er niet doorheen praten.

Waardoorheen?

Nu ja, zeg het maar. Ik noem het maar gewoon: ‘Gods aanwezigheid’.

‘Hij die nederig en stil wandelt in de weg des Heren’. Dat je dat kunt zingen en ervaren in een kerkdienst. Dat je daarnaar leert verlangen.

Soms ben ik bang dat onze kerkdiensten teveel lijken op dat waar de rest van de week ook al op lijkt. Dat een kerkdienst teveel een imitatie is van de schreeuwerige seculiere werkelijkheid die het voor de rest van de week ook al voor het zeggen heeft in ons leven. Zo vind ik het bijvoorbeeld nog altijd jammer dat we – van conservatief tot progressief – destijds overal in de gereformeerde kerken klakkeloos die beamers hebben binnengehaald. Ja, tuurlijk, ik snap het gemak ervan ook wel en daar profiteer ik zelf ook van. Laat maar hangen dus, die hap.

Maar toch: je kunt je hele werkweek in smakeloze hokken doorbrengen waar beamers van die puntsgewijze rotpresentaties op muren projecteren. Mag er ook een plekje zijn waar je ogen even kunnen rusten van die goedkope bullets en plaatjes en ‘aantrekkelijk vormgegeven’ prullaria? Mag die plek alsjeblieft de kerk zijn?

De kerk als plek waar even geen informatie in je gepompt wordt. Waar je ogen en oren tot rust mogen komen. Waar je stil kunt worden voor God.

Aan dat soort dingen denk ik als het gaat over de kerk als oefenplaats voor het goede leven. Noem me een somberaar, maar ik ben van mening dat het leven zoals onze cultuur het ons leert te leven in- en in verziekt is. En van de kerk verlang ik op dat punt één ding te leren: gezondheid.

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving