Verslag van de cursus ‘Groeien in het goede leven’

Cursus Plantagekerk Zwolle_Groeien in het goede leven_Samen lezen samen delen samen eten_jongeren cursus zwolle
Aan het begin van dit seizoen zijn ruim 30 mensen tussen de 20 en 40 jaar vanuit Het Leerhuis van de Plantagekerk Zwolle gestart met de cursus
 ‘Groeien in het goede leven’. Een cursus die aansluit bij het gemeentethema ‘Samen lezen, samen delen, samen eten’. De insteek: “Hoe kun je als discipel van Jezus groeien in het goede leven zoals God dat heeft bedoeld?” Op 7 avonden werd er samen gelezen, samen gedeeld en samen gegeten. Derk-Martijn Dekker (37) deelt zijn ervaringen. 

Groeien in het goede leven… Een thema dat iedereen aan moet spreken, tenminste mij wel. Maar ga ik het wel leuk vinden? Is het niet alleen maar Bijbelteksten lezen? Pas ik daar wel? Komt het wel uit…? Uiteindelijk toch de stap gezet en samen met een aantal miniwijkgenoten de uitdaging aangegaan. En nu is uitgerekend mij gevraagd om iets te zeggen over de cursus.

Ontmoeting en kennismaking

Ik heb de cursus als erg positief ervaren. De avond begon meestal met het eten bij iemand thuis. Immers, aan tafel heb je de mooiste gesprekken en je leert elkaar op een heel andere manier kennen. In zeven avonden hebben we de veelzijdigheid van groeien in het goede leven besproken.

De eerste avond stond in het teken van de eerste ontmoeting en kennismaking met elkaar. Die avond hebben we deelgenomen aan een lezing van Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort. Een lezing die door eenieder weer anders geïnterpreteerd kon worden. Ze is een persoon met een duidelijke mening en visie waardoor we de nodige stof hadden om er dezelfde avond nog over door te praten.

Openheid en eerlijkheid

In de overige zes avonden hebben we het gehad over samen lezen, samen eten en samen delen in de meest brede zin van het woord. Wat ik als zeer prettig heb ervaren is de gemoedelijke sfeer, de openheid en de eerlijkheid. ‘Samen lezen’; wat vertelt de bijbel ons eigenlijk en hoe gaan we ermee om? Het is fijn om te merken dat jij niet de enige persoon bent die vol zit met vragen. Dat een ander soms ook dingen doet die gedreven worden door de gedachten: zo hoort het nou eenmaal en zo hebben we het altijd meegekregen. Ook is gepraat over het ‘samen eten’; wat eten we eigenlijk, is dit verantwoord en is dit ook eerlijk? Wat is de functie van samen eten in je gezin? Tijd voor elkaar, tijd om te delen of is het een noodzakelijk kwaad en gebeurt dit het liefst voor de televisie?

De kunst van delen én ontvangen

Het onderwerp ‘samen delen’ vond ik persoonlijk het mooist. Samen delen kan enorm veel inhouden, maar is voor mij een soort basis voor een goede relatie. De relatie tussen partners, vrienden, familieleden, maar ook vooral voor de relatie binnen de gemeente. Een mooie conclusie was dat we het allemaal heel normaal vinden om te delen in de vorm van geven, maar dat we het allemaal lastig vinden om te ontvangen en te vragen.

Kortom: het was samen lezen, samen eten, samen delen. Maar ook: samen zingen, samen luisteren, samen lachen. De laatste avond hebben we, onder het genot van een hapje en een drankje, samen gedeeld, en geproost op het goede leven. Een mooi gebaar als afsluiting van een zeer waardevolle cursus.

Ontdek meer over Het Leerhuis van de Plantagekerk Zwolle. Volgend seizoen zal er, bij genoeg animo, opnieuw eenzelfde soort cursus opgestart worden. 

 

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving