Vrijdag naar de kerk: Pieters ervaring

Elke week is op vrijdag de kerk open. Hieronder een ervaring van Pieter de Boer die meedeed met het lezen van de psalmen om 8.45 uur en de lectio divina om 10.15 uur​.

8.45-9.00 uur

Ik was vanmorgen in de Plantagekerk. Op een vrijdag. In die grote stille ruimte lezen we om 8.45 met vier mannen drie psalmen uit de bijbel. Tussen de drukte van alle dagen door is er even wat tijd voor wat God tot ons wil zeggen. ‘Wel prettig om zo de dag te beginnen’ zegt er een. Vooraf gaat de kaars aan met de woorden van psalm 119:130a: ‘Als uw woorden opengaan, is er licht’.

Na elke voorgelezen psalm is het even stil. En dan delen we – voor wie dat wil – met elkaar een leeservaring. De psalmen van deze morgen roepen wel wat in ons op. Niet alleen maar prettige gedachten en gevoelens. Psalmen kunnen soms heel heftig zijn. En toch, steeds schijnt er licht doorheen, zoals door de ramen van de kerk.

Oude teksten die we met ogen en oren van vandaag kunnen lezen. Als mensen die van na-Christus zijn. Teksten vol van zijn liefde.

10.15-11.00 uur

Vrijdagmorgen staat de koffie en de thee altijd klaar. Er lopen mensen in en uit. Rond 10.00 druppelen de 7 deelnemers (2 mannen en 5 vrouwen) voor de lectio divina binnen. In de kamer direct naast de ingang van de kerk begint de lectio met een kort welkom en het luisteren naar het lied van Sela ‘Zegen mij’. Ieder in de kring heeft inmiddels het blaadje voor zich met daarop Matteüs 6:6:

‘Maar als jullie bidden,

Trek je dan in je huis terug,

sluit de deur

en bid tot je Vader,

die in het verborgene is.

En jullie Vader,

die in het verborgene ziet,

zal je ervoor belonen.’

We krijgen een korte toelichting van Jos (die deze keer de lectio leidt), luisteren naar muziek uit Taizé en zijn 20 minuten stil, om de woorden te proeven en er mee te mediteren.

Als de muziek zacht weer opkomt, sluiten we de lectio af met het delen van ervaringen. Zonder discussie, zonder op elkaar te reageren.

Het was een korte, verrijkende stille tijd waarin de bijbel even open ging om licht te brengen in het leven van deze dag.

Stipt 11.00 zijn we klaar. En klinkt nog de uitnodiging: ‘Straks om 12.45 ben je welkom bij de Lunchepauzedienst en ook op zondag als deze tekst centraal staat in de kerkdienst.’

Een open kerk op vrijdag, dat is ook de Plantagekerk. Elke week.

Pieter de Boer


Lees hier meer over de Vrijdagkerk. En voel je welkom om ook langs te komen! 

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving