De vrucht van de Geest is: goedheid

tekst-feb-origineelAls gemeente van de Plantagekerk verlangen we naar het goede leven. In seizoen 2016-2017 komt dat tot uiting door aandacht te geven aan het werk van de heilige Geest. Onder meer door negen maanden lang stil te staan bij de vrucht van de Geest. Negen maanden: een tijd van verwachting, van uitzien naar nieuwe dingen die de Geest gaat doen. Elke maand staat een element van de vrucht van de Geest centraal in de gemeente. In de maand februari is dat: goedheid. Dit wordt ook visueel zichtbaar: het hele seizoen sieren er bijbelteksten op de houten liturgieborden voorin de kerk, die passen bij de vrucht van de Geest.

“Goedheid van God zien we in alles om ons heen.”

Deze deugd van de vrucht heeft een duidelijke betekenis. In de verschillende vertalingen wordt telkens maar 1 woord gebruikt: agathosune. In het NT komt dit begrip behalve in de Galaten-brief maar 3 keer voor. Steeds in brieven van Paulus aan zijn medechristenen (Rom 15:14, 2 Tess 1:11 en Ef 5:9).

Paulus spreekt hier telkens over goedheid in relatie tot daden die goed zijn in de ogen van God. Dit gaat dus over een specifieke goedheid. Een goedheid die niet in onze natuur zit, maar die alleen maar van God kan komen. Als we daarnaast een hebreeuwse uitleg erbij pakken wordt het helemaal duidelijk. Er is tzedakah (goed doen uit plichtsbesef) en gemilut chasadim (goed doen als daad van Zijn liefde – daar hoort ook terechtwijzen bij (Rom 15)). Zoals een oud Joods gezegde luidt: tzedakah wacht op de noodkreet, gemilut chasadim voorkomt de noodkreet.

Die goedheid van God zien we in alles om ons heen, want toen Hij de aarde maakte zag Hij dat het goed was (Gen 1:31). Wij kunnen goedheid in ons hebben, en zelfs de wens hebben om goed te doen, maar ware goedheid komt van Hem die volmaakt goed is en goede dingen voor alle mensen wil. Ons doel moet zijn om de goedheid van God elke dag aan anderen te laten zien.

Daarom deze maand de volgende tekst op het liturgiebord:

“Proef, en geniet de goedheid van de Heer, gelukkig de mens die bij hem schuilt.”(Psalm 34:9)

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving