De vrucht van de Geest is: vriendelijkheid

vrucht-van-de-geest-is-vriendelijkheid-plantagekerk-zwolle-centrum
Als gemeente van de Plantagekerk verlangen we naar het goede leven. In seizoen 2016-2017 komt dat tot uiting door aandacht te geven aan het werk van de heilige Geest. Onder meer door negen maanden lang stil te staan bij de vrucht van de Geest. Negen maanden: een tijd van verwachting, van uitzien naar nieuwe dingen die de Geest gaat doen. Elke maand staat een element van de vrucht van de Geest centraal in de gemeente. In de maand januari is dat: vriendelijkheid. Dit wordt ook visueel zichtbaar: het hele seizoen sieren er bijbelteksten op de houten liturgieborden voorin de kerk, die passen bij de vrucht van de Geest.

‘Vriendelijkheid, daar is iedereen bij gebaat’

Wat is het fijn als je met je armen vol bij een deur komt en iemand houdt die met een vriendelijke glimlach voor je open. Of als jij iemand ruimte geeft over te steken en die persoon je bedankt met een vriendelijke hoofdknik.

Vriendelijkheid, daar is iedereen bij gebaat. Echte vriendelijkheid tenminste, geen vleierij waarbij er een verborgen doel is in het positief benaderen van de ander. De Bijbel geeft twee duidelijke voorbeelden van mensen die echt vriendelijk waren: Mozes (Num 12:3) en Jezus (Mat 11:29).

Het woord voor vriendelijkheid is in het Grieks: chrestotès. De naam ‘christenen’ verwijst allereerst naar Christus, maar is ook een verwijzing naar dit chrestotès. Het is een woordspeling: chrestotès, chrestenoi, christenen: ‘de vriendelijken’. ‘Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen’ (Fil. 4:5).

Als de Geest van God, de vrucht van de vriendelijkheid door je gaat werken komt er nog een diepere laag van vriendelijkheid bloot te liggen, de laag die van je vraagt je vijanden te zegenen en te bidden voor de mensen die je vervolgen (Mat 5:44).

Want: ‘Gelukkig de mensen die vriendelijk zijn. God geeft hen de aarde.’ (Mat 5:5)

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving