Jezus zien, ademen, leven

Half augustus is het Inspiratietraject ‘Jezus zien, Jezus ademen, Jezus leven’ van start gegaan. Hieronder kun je er meer over lezen (geschreven bij de start rond 15 augustus). Het is prima mogelijk om later in te stappen!

Je kunt je aanmelden via de button hieronder. Dan ontvang je wekelijk 1, 2 of 3 keer een mail die je helpt om dichterbij Jezus te zijn door hem te zien, te ademen, te leven!

Ik meld me aan

—-

Op zondag 16 augustus 2020 beginnen onze ‘eigen’ diensten weer. Ik hoop in de maanden die komen in de preken Jezus centraal te stellen en handvatten en verdieping rond de preken aan te reiken, niet meer in de vorm van PreekKracht, maar anders.

In de voorbije zomerperiode heb ik over twee dingen veel nagedacht.

Het moet over Jezus gaan

In de eerste plaats: waar moet het in de preken over gaan? Al aan het begin van de zomerperiode was mijn gedachte: het moet weer (meer) over Jezus gaan. Kerk zijn gaat over Jezus! Dat is altijd zo geweest. Maar het komt niet altijd even sterk tot uitdrukking. Daarom kies ik in de preken van de komende tijd voor een focus op de persoon van Jezus. Wie is Jezus vandaag voor ons? Kennen wij hem wel zoals hij is? Is hij echt de eerste persoon in ons leven en ons kerk zijn?

Daarbij vond ik ook drie werkwoorden die nog wat meer kleur en richting geven:

  • Jezus zien gaat over Jezus leren kennen in al zijn glorie, ook door meer over hem te weten te komen, door bezig te zijn met het evangelie en op veel andere manieren. Wie is hij eigenlijk? Daarover raken we nooit uitgedacht en uitgeleerd.
  • Jezus ademen gaat over verbinding met Jezus op hartsniveau, met heel je ziel en met je lichaam, van binnenuit, in een persoonlijke (en gezamenlijke) relatie met hem als Heer. Ik denk hierbij ook aan de laatste preek die ik voor de zomervakantie hield over het ademen van de naam Jahweh zoals we die in de Psalmen steeds weer tegenkomen.
  • Jezus leven gaat over het volgen van Jezus in de dagelijkse praktijk, als we mensen ontmoeten, taken vervullen, op ons werk zijn en in ons gezin. Het gewone dagelijkse leven – daar draait christen zijn uiteindelijk om.

Preken: het evangelie communiceren

Het tweede waar ik veel over heb nagedacht is de vraag hoe ik met de preek op veel manieren dichtbij kan komen. Het gaat me dan niet om die twintig minuten op zondagmorgen. DIe blijven overigens van groot belang wat mij betreft. Maar er zijn zoveel meer momenten en manieren om met de (zondagse) boodschap van het evangelie naar jou toe te komen.

In de coronaperiode voorafgaand aan de zomervakantie heb ik veel geleerd van het geven van online cursussen. Er blijken veel manier te zijn om bij mensen thuis te komen met het evangelie en met inspiratie om met God te leven: de mailbox, video’s op Youtube, luisterliederen, oefeningen, praktische opdrachten, gespreksvragen enzovoort.

Dat wil ik de komende tijd ook gaan toepassen rond de preken in de Plantagekerk. Want betrokkenheid bij het evangelie vraagt ook van jouw kant (als hoorder en dader) actieve inzet en participatie. Wie alleen maar luistert en er niks mee doet, bouwt zijn huis op zand, zegt Jezus ergens. Ik hoop dat veel van jullie daarin mee willen gaan doen!

Inspiratietraject

Daarom bij deze de uitnodiging: meld je aan om hierin actief mee te gaan doen! Dan ontvang je door de week zo nu en dan (1, 2 of 3 keer) een mail met daarin inspiratie en input die je helpt om betrokken te raken en te blijven bij de boodschap van het evangelie zoals die zondags klinkt in de preken die ik hoop te houden.

Doe je mee? Meld je dan aan via deze link:
IK MELD ME AAN!

Wil je eerst nog wat meer hier over lezen?
KLIK DAN HIER!

Starten: ‘Zie Jezus!’

Komende zondag gaan we van start. Ik heb gekozen voor het verhaal van de blinde Bartiméus die aan Jezus vraagt om weer te kunnen zien. Jezus geneest hem. En wie ziet Bartiméus als zijn ogen opengaan? Jezus! Hij ziet Jezus en hij volgt Jezus.

Hoe is dat in jouw leven? ZIe je Jezus? Ben je blind? Of slechtziend? Of bijziend? Verlang je ernaar om weer (beter) te kunnen zien wie Jezus is?

Hartelijke groet, in Jezus verbonden,

Jos Douma

  • p.s. 1 – ik nodig niet alleen leden van de Plantagekerk uit om in dit inspiratietraject mee te doen maar iedereen die dat wil. Dus je mag de uitnodiging ook rustig met anderen delen!
  • p.s. 2 – het materiaal dat je via de mails ontvangt is ook heel bruikbaar voor miniwijksamenkomsten of andere groepen in de gemeente; mooi als het ook gebruikt gaat worden in miniwijken en rond de zondagse diensten die we deels online moeten meemaken de komende maanden! PreekKracht komt niet meer terug.

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving