Miniconferentie Pastoraat

Voel jij je gezien in de Plantagekerk? Is er aandacht voor jou als persoon? Ben je in beeld als er moeite en verdriet en pijn in je leven is? Als we het hebben over pastoraat, gaat het daarover: dat we elkaar zien, dat we oog hebben voor elkaar en voor wat er speelt in onze levens. Pastoraat noemen we dat in de kerk: dat we zorgen voor elkaar omdat Jezus voor ons zorgt als de goede herder.

Maar hoe ziet dat pastoraat er dan uit? Hoe kunnen we op een betekenisvolle manier aan elkaar verbonden worden en met elkaar verbonden blijven? En wie spelen hier in een voortrekkersrol? En wat moeten we doen als we het onderlinge pastoraat in de gemeente willen versterken?

Over deze vragen willen we als Plantagekerkers met elkaar in gesprek gaan tijdens een Miniconferentie op maandagavond 16 september 2019. Inloop vanaf 19.30 uur. Start om 20.00 uur.

Iedereen in de gemeente is welkom! Speciaal zijn uitgenodigd: alle pastorale assistenten, alle wijkouderlingen, alle diakenen en diaconale assistenten én alle miniwijkcoördinatoren.

PROGRAMMA

19.30 uur Inloop
20.00 uur Opening
20.15 uur Inleiding door Peter van de Kamp
20.35 uur Reacties en vragen
20.45 uur Uitleg workshops
20.50 uur Koffiebreak
21.00 uur Workshops*
21.40 uur Korte plenaire terugkoppeling
21.50 uur Afsluiting met zingen en gebed
22.00 uur Samen naborrelen

Dit zijn de workshops:

1 Bemoedigen doet goed! – Jos Douma

We hebben als mensen allemaal behoefte aan bemoediging: dat we weer moed krijgen om verder te gaan. Bemoediging is misschien wel het kloppende hart van alle pastoraat. Maar wat is bemoediging precies? En hoe doe je dat: bemoedigen? Rond deze vragen ontvang je nieuwe inspiratie en gaan we met elkaar in gesprek. Kijk ook op deze pagina.

2 Welke vraag helpt het pastorale gesprek op gang? – Arjan Harsevoort

In deze workshop denken we met elkaar na over welke goede vragen je kunt stellen om een gesprek op gang te brengen. Welke vraag opent nou een gesprek? En door welke vraag kom je een laagje dieper?

3 Onderling pastoraat: hoe? – Inge Knoll

In deze workshop zullen we ervaringen rondom onderling pastoraat delen en nadenken over wat er voor nodig is om in je miniwijk het onderlinge pastoraat een plek te geven. Vragen die centraal zullen staan:

  • Wat is de waarde van onderling pastoraat in de miniwijk?
  • Welke vormen van onderling pastoraat zou je graag in jouw miniwijk zien?
  • Wat heb je nodig om onderling pastoraat in je miniwijk te introduceren / tot een succes te maken?

4 Hoe krijg je een geloofsgesprek? – Peter van de Kamp

De bedoeling van pastoraat is dat God ter sprake komt – dat er een geloofsgesprek op gang komt. Maar in de praktijk blijkt dat nog niet zo gemakkelijk te zijn. Wat kun je doen (en laten) om in een pastoraal gesprek over God en geloof door te praten? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving