Skip to main content

De Vredesengel in de Plantagekerk

Van maandag 25 december tot en met zondag 14 januari staat de Vredesengel in de Plantagekerk. Lees hieronder meer over deze engel.

Het idee van de Vredesengel ontstond naar aanleiding van een dag met Doopsgezinden en Quakers in Amersfoort. Daar ging het het over: Smeed je wapens om tot ploegijzers. In Liverpool (UK) is er in de Anglicaanse kerk een engel gebouwd bestaande uit 5000 messen die waren ingezameld.

Datzelfde lukte in Zwolle niet, maar wel konden we een Vredesengel laten bouwen door visual artist Jacomijn Schellevis. Op 17 september 2022 organiseerde het Vredesplatform Zwolle de Walk Of Peace vanaf het Assendorperplein. Bij de start van de wandeling werd de vrouwelijke Vredesengel onthuld, die beeldend kunstenares Jacomijn Schellevis maakte samen met kinderen van de Kinderraad in Zwolle. Ook kinderen van de BSO in De Enk hebben hun steentje bijgedragen.

Onder begeleiding van Jolan van de Waeter dachten de kinderen na over wat vrede en oorlog of vriendschap en ruzie voor hen betekenen. Van hout bouwde Jacomijn een vrouwelijke engel, omdat de stad al heel veel mannelijke beelden heeft. Samen met Jacomijn zaagden en beschilderden de kinderen houten vormen aan de hand van hun ideeën en beelden over vrede, die vervolgens gebruikt werden om de jurk van de engel te bekleden.

De Vredesengel heeft sinds 2022 verschillende plekken bezocht in de stad: Het Assendorperplein, de Dominicanenkerk, het Stadhuis op de Internationale dag van de Vrede op 21 september, de Oosterkerk, Hogeschool Windesheim, de Lutherse Kerk, de Stadkamer, de Doopsgezinde Kerk, de Wilgenburg (KBS), de Werkschuit (Integraal Kind Centrum), de Sionskerk en de Jan Jaspersschool in Hattem.

In 2023 is de Vredesengel uitgebreid met bollen die de wereld en het klimaat voorstellen. Het thema van de Vredesweek dat jaar was: Klimaat en Vrede. Ook de bollen zijn in samenwerking met Jacomijn Schellevis en kinderen gemaakt met vredes- en klimaatsymbolen. Eerst hebben kinderen op het Grote Kerkplein vredessymbolen gemaakt in het kader van de Hanze8daagse. Daarna hebben kinderen van het Integraal Kind Centrum de Werkschuit (OBS) creatief gewerkt aan de wereldbollen en het klimaat in het kader van de Hanze8 daagse.

Tijdens de Vredesweek 16 tot 25 september 2023 stond de Vredesengel in de Werkschuit. Daarna is ze verhuisd naar de Sionskerk in de Aa-landen. De verhuizing van de Vredesengel is een proces op zich. We hebben haar op de schouders gedragen.

Wie weet komt er nog eens een Vredesengel in een definitieve vorm, en krijgt ze net als de Groene Engel een mooie plek in de stad. Misschien langs het nieuw te maken Engelenpad in de stad: een pad met een Engel voor Vrede.