Voor voedsel, koffie en een praatje kun je nu bij Zwolse brugwachtershuisjes terecht
Wie zin heeft in een (gratis) kop koffie of thee, kan sinds kort terecht bij het brugwachtershuisje op de Menistenbrug. Het initiatief komt van buurtbewoner Ineke Meulman, die hierin samenwerkt met de Plantagekerk.
Tekst: Pieter Steenbergen | Foto: (c) Frans Paalman
Bron | Met toestemming hier overgenomen
Meulman woont ruim tien jaar in de Menistenflat. ,,Ik kijk vanuit mijn woning op de brug uit. Het huisje heeft een uitstraling die mij aanspreekt. Het staat er maar te staan, wordt maar heel weinig gebruikt. Het zou mooi zijn wanneer het huisje meer een functie krijgt in het dagelijkse leven. Ik dacht aan een koffiemoment en dat heeft de Plantagekerk geadopteerd”, vertelt ze deze vrijdagmorgen onder een behaaglijk zonnetje.
Predikant Jos Douma hoefde niet lang na te denken. ,,We zijn 5 april begonnen en hopen de hele zomer door te gaan. Het gaat om twee uurtjes per week op de vrijdagochtend. We vinden het belangrijk om een ontmoetingsplekje te creëren in een gepolariseerde samenleving, waar de tegenstellingen steeds groter worden. Een groot ideaal inderdaad, in een klein vormpje.” Meulman: ,,Laagdrempelig en eenvoudig te organiseren. Vorige week regende het, toen hebben we binnen gezeten.”
Druk
Volgens Meulman bedoeld voor spontane aanloop. ,,Dit is een druk punt, al zullen vooral mensen uit de buurt hier gebruik van maken. We halen de sleutel op bij het Sprint Lyceum van Deltion, beheerder van de huisjes. Het is de bedoeling dat studenten gaan meehelpen, zo hebben we met de school afgesproken. Denk aan studenten van de opleiding maatschappelijk werk. Zij leren hier mensen aan te spreken. Deltion-studenten van de opleiding Beeldbureau hebben een logo en een banner ontworpen, die vanaf volgende week op straat zullen staan.”
Het gaat mij vooral om het initiatief, we hopen dat meer mensen vanuit de kerk en flat aanhaken
Jos Douma, Predikant
Douma zal er na verloop van tijd weer uitstappen. ,,Het gaat mij vooral om het initiatief, we hopen dat meer mensen vanuit de kerk en flat aanhaken. We vinden het belangrijk om als kerk maatschappelijk betrokken te zijn. We hebben bijvoorbeeld een werkgroep, Vredesstichters, een Bijbelse term en christelijk uitgangspunt, verwijzend naar de Bergrede. Daar past dit initiatief goed in.”
De koffiepotten zijn er deze ochtend door heen gegaan. ,,We hebben bijgezet”, zegt Meulman, die ook koeken in de aanbieding heeft. ,,Doen jullie dit omdat er kermis is of zo”, zegt een vrouw verwijzend naar de Turfmarkt. Een bakkie troost gaat er wel in, haar partner slaat het aanbod beleefd af. Verbinding creëren op straat spreekt de vrouw wel aan. ,,Dat is toch leuk. Zo leer je ook een beetje mensen kennen.”
Broodhuisje
Het brugwachtershuisje op de Schoenkuipenbrug, even verderop, wordt momenteel ook al ten dienste van de samenleving ingezet. Op initiatief van de Oosterkerk wordt hier elke donderdagmiddag voedsel uitgereikt. De kerk wil hierop geen nadere toelichting geven, maar volgens de huismeester van het Sprint Lyceum loopt dit goed. ,,De man die dat organiseert is heel enthousiast. Ik geloof dat er genoeg vraag naar is.”
Beide huisjes, niet meer in functie sinds bruggen op afstand worden bediend, zijn in de loop der jaren voor meerdere doeleinden gebruikt. Dat begon in 2015 onder de titel ‘Waar wacht je op’, met meer dan dertig sociale initiatieven in twee jaar, variërend van huisje voor een troostdichter tot koffiecafé, datingplek en meditatieruimte.
De huisjes waren verder onderdeel van de expositie PROTO Art & Design Expo en het project SPOT ON!, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Stichting Brugwachtershuisjes. Een poëtische lichtkunstproject om aandacht te geven aan dit culturele erfgoed.