Skip to main content

Kunstexpositie in de Plantagekerk

Zondagsschilderen Plantagekerk Zwolle - jubileumweek culturele expositie woensdag 2 juli vierkant

Zondagsschilderen – een impressie

Voor inspiratie naar de Plantagekerk…? Ja natuurlijk! Velen van ons ervaren dat elke week in de zondagse diensten. Maar in een tweetal schilderworkshops hebben we ontdekt dat ook het gebouw zelf een bron van inspiratie kan zijn. 

Met een groepje van zo’n 10 personen, jong en wat ouder, kwamen we in april twee keer bij elkaar om te ‘zondagsschilderen’.  De eerste keer hebben we elementen uit het interieur van de kerk onder de loep genomen: een detail van het doopvont, een ornament of zelfs een foto van de orgelbouwer… Alles kan aanleiding zijn om te schilderen.

De tweede keer was de buitenkant van het gebouw ons onderwerp. We hoopten dat we buiten konden werken maar het weer liet ons een beetje in de steek. Daarom werkten we binnen, met steun van foto’s. Een enkeling liet zich niet afschrikken door de temperatuur en nestelde zich heerlijk in het gras tegenover de kerk.

We kijken terug op twee ontspannen en gezellige middagen. Zoals een deelnemer opmerkte: ‘Ik zit de hele week in m’n hoofd maar onder het schilderen laat je vanzelf alles los, het is gewoon therapeutisch’. 

Het mooiste vind ik altijd het moment waarop we de eindresultaten bij elkaar zetten. Ook al hadden we allemaal hetzelfde onderwerp, het is fascinerend om te zien hoe verschillend en persoonlijk iedereen heeft gewerkt.

Kunstexpositie in de Plantagekerk tijdens de jubileumweek

In de eerste week van juli richten we, tijdens de jubileumweek, een expositie in met schilderijen en foto’s over de Plantagekerk. Ook onze werkstukken kun je daarin bewonderen.

Denk je misschien: ik had er ook wel bij willen zijn? Goed nieuws: op woensdagmiddag 3 juli kun je rondom de kerk meedoen aan ‘Urban sketching’. Op deze middag (de eerste Blauwvingerdag) is het grasveld en de stoep voor de kerk een mini-Montmartre, en kunnen alle Zwollenaren zich met schetsblok of aquarelpenseel wagen aan een creatieve Plantagekerk-impressie.

Hopelijk tot dan!

– Ineke Helder