Duurzaamheid

Op deze pagina vind je de maandelijkse nieuwsbrief van de Duurzaamheidsgroep van de Plantagekerk. Het mei thema is Transport. In elke brief vind je wat informatievoorziening, een paar tips, wist-je-datjes, en we dagen je uit voor een challenge! Doe je mee?

Je kunt de nieuwsbrief van mei 2022 ook hieronder lezen!

Nieuwsbrief juni: Vergroening

Introductie 

In dit kerkelijk seizoen (2021/2022) is er vanuit de diaconie extra aandacht gevraagd voor het thema duurzaamheid. Tijdens een aantal kerkdiensten staan we stil bij gerechtigheid, Gods schepping en hoe wij als rentmeesters daarmee om mogen gaan. Elke maand geven we vanuit de ‘projectgroep duurzaamheid’ meer informatie en (praktische) tips over een onderwerp dat past bij dit thema. ‘Vergroening’ is het thema van de maand juni. Het is de tijd waarin we veel tijd buiten doorbrengen. We kijken om ons heen in onze tuin, op onze stoep en misschien wel op het (platte) dak.

De Schepping, het was zeer goed (Genesis 1). God heeft de aarde gemaakt, met alles wat er groeit en bloeit. De natuur is essentieel voor de kwaliteit van leven. Er wordt gezorgd voor evenwicht, de nodige zuurstof, het reguleren van CO2. Er is schaduw en koelte, ruimte voor de zon. De regen heeft een plek om heen te gaan en te zorgen voor groei. Deze kringloop in de natuur is essentieel voor de leefomgeving van alles wat leeft.

Wij wonen in de stad. We hebben veel wegen, gebouwen. Betegelde tuinen en pleinen. Veel gaat ten koste van groen en daarmee ontstaan er ook uitdagingen. Een betegelde tuin, zeker als het donkere tegels zijn, veroorzaken hittestress. Warmte wordt vastgehouden, water verdampt te snel en kan ook niet de grond in zakken.

Vergroening is belangrijk en het mooie hiervan is dat dit ook makkelijk door onszelf gedaan kan worden. Kijk eens naar je tuin: welke planten hebt je? Heb je zon- en schaduwplekjes? Kan de regen de grond in zakken? Is er plek voor vogels en insecten? Kunnen bijen nectar vinden? Kan jij op jouw plekje bijdragen aan de ‘biodiversiteit’?

En als je geen tuin hebt, omdat je direct aan de stoep woont: denk eens aan een geveltuin. Dit wordt aangemoedigd in Zwolle, kijk eens in de binnenstad. Of kan jij ergens ‘tegelwippen’: het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Heb je een balkon: er zijn genoeg mogelijkheden om ook daar planten neer te zetten. En heb jij ook een schuurtje of overkapping met een plat dak? Overweeg eens om een groen dak te nemen, met inheemse
planten die zorgen voor isolatie, het opnemen van water en de luchtzuivering.

Goed omgaan met de natuur, de schepping van God. Doe je mee? Het is dichtbij huis, mooi en makkelijk en er is direct resultaat.

We hopen dat dit je weer helpt bij met maken van verantwoorde keuzes, keuzes die positief bijdragen aan de klimaatverandering, aan de schepping en aan het leven als leerling van Jezus.

Wil je eens doorpraten of sparren hierover, neem dan gerust contact op met een van ons.

 • Iliana Holtland
 • Hans Sandink
 • Joost Vlot
 • Marjan Zijderveld

Kijk/lees/luister-tips

Leestip: https://corazon.nu/god-en-natuuris-een-harmonieneus-leven/
Artikel Volkskrant – groene daken

Kijktip: Netflix – Kiss the ground

Luistertip: Podcast Het Groene Hart – Babette Porcelijn op Spotify

Wist je dat…

 • Met uitzicht op groen concentreren we ons beter, voelen we minder stress, gaan we vaker naar buiten om te bewegen en vindt er meer sociale interactie plaats in buurten en stadsdelen.
 • Groene daken houden water vast, zuiveren de lucht, besparen energie, verkoelen,
  reduceren geluidsoverlast, zorgt voor biodiversiteit en brengen bloeiende kruiden, grassen, andere planten en dieren terug in onze verstedelijkte omgeving.
 • Er verschillende subsidies beschikbaar zijn voor vergroening in en om je huis?https://www.zwolle.nl/wonen-en-leven/natuur-en-milieu/duurzaam-zwolle/zelf-aan-de-slag/meer-groen-maak-je-zo

Challenge

 • Wip een tegel en vervang deze door groen! En misschien doe je wel mee met het NK tegelwippen (nktegelwippen.nl).
 • Wandel eens rond Zwolle, de dijk langs de IJssel, rondom de Wijthmenerplas of bij de Westerveldse AA of het Westerveldse bos. We hebben zoveel mooie en rustige natuur om in te wandelen en te ontspannen. Geniet ervan!

Terugblik op de maand mei – transport

Het weer was geen excuus om niet op de fiets te gaan. Is het je gelukt een maand reizen binnen de bebouwde kom zonder auto?


Bandenspanning al opnieuw gecheckt? Elke 2 maanden doen hoor!

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving