Duurzaamheid

Op deze pagina vind je de maandelijkse nieuwsbrief van de Duurzaamheidsgroep van de Plantagekerk. Het oktober thema is Sociale Gerechtigheid. In elke brief vind je wat informatievoorziening, een paar tips, wist-je-datjes, en we dagen je uit voor een challenge! Doe je mee?

Je kunt de nieuwsbrief ook hieronder lezen!

Nieuwsbrief oktober: Sociale gerechtigheid

Introductie 

Waar is jouw broek gemaakt? Onder welke omstandigheden is je t-shirt in elkaar gezet? Wie hebben er aan je kleren gewerkt? De kledingindustrie staat erom bekend dat veel kleren in lagelonenlanden worden gemaakt. En niet alleen een laag loon, maar een onrechtvaardig laag loon. De arbeidsomstandigheden zoals het aantal uren, de omgeving en spullen waarmee wordt gewerkt zijn vaak onveilig en slecht voor de mensen. En hoeveel kinderen hebben er meegewerkt om jouw broek te produceren?

Wie hebben de koffiebessen geplukt? Wie verdienen er het meest aan jouw kop koffie? Ook koffie, chocola en thee zijn producten in een sector waar heel veel handwerk wordt verricht tegen een veel te laag loon. Als je de keten van koffie kent, is 5 euro voor een pond koffie veel te weinig. 

Onze consumptie van goedkope producten heeft een grote schaduwzijde. Het shoppen en veel kunnen kopen voor je kleedgeld lijkt heel fijn, maar als jij het niet betaalt, wordt het ‘betaald’ door anderen in de keten, en dat zijn de armen, mensen die uitgebuit worden.

God heeft ons allemaal schitterend gemaakt, wereldwijd. Iedereen heeft talenten, en we zijn gelijk in Gods ogen. Mensen zijn hier niet om uitgebuit te worden, maar onze opdracht is om te zorgen voor elkaar. Dat kunnen we ook in ons consumptiegedrag laten zien. Kies je dat ene mooie kledingstuk waar je veel plezier aan gaat beleven en waarvan bekend is dat het geen schade heeft aangericht aan onze medemens of de natuur? Of kies je een aantal goedkope items? Drinken we gewoon een heerlijk kopje koffie of drinken we achter elkaar de goedkopere koffie? ”Genieten van genoeg” is een kunst. En het helpt onze wereld rechtvaardiger te maken. 

Wat betekent sociale gerechtigheid voor jou en welke stap kan jij zetten om hierin te groeien? Kan dit ook passen in je geloofsleven? Mooie en confronterende vragen waar je deze maand eens mee kan stoeien. 

Wil je eens doorpraten of sparren hierover, neem dan gerust contact op met een van ons.

  • Iliana Holtland – 06-36559201
  • Hans Sandink – 06-20318393
  • Joost Vlot – 06-36196728
  • Marjan Zijderveld – 06-14936189

Kijk/lees/luister-tips

Kijktip: Documentaire ‘The True Cost’ beschikbaar op YouTube waarin de de werkelijke prijs van onze kleding naar voren wordt gebracht

Leestip: SuperWaar van Alfred Slomp waarin op een luchtige en toegankelijke manier de impact van onze boodschappen naar voren wordt gebracht 

Luistertip: Podcast For a better world van Fair World Project (https://fairworldproject.org/podcast/)

Wist je dat…

  • 60% van de werkers in de kledingindustrie kinderen onder de 18 jaar zijn?
  • er in Europa elke seconde een volle vrachtwagen kleding weggegooid wordt?
  • dat fairtrade producten zich richten op waardige omstandigen en een eerlijk loon voor de producerende werkers zodat zij een stabiele toekomst op kunnen bouwen?

Challenge

Als je een kleding aankoop overweegt, onderzoek dan eens hoe eerlijk dat kledingstuk gemaakt is bijvoorbeeld met behulp van de app Good on You

Kies een product van je boodschappen dat je voortaan fair trade gaat kopen zoals bijvoorbeeld koffie, bananen, chocolade etc.

Het thema van de maand November is spullen. Heb je hier ideeën bij of wil je hierover meedenken? Laat het ons dan weten.

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving