Duurzaamheid

Op deze pagina vind je de maandelijkse nieuwsbrief van de Duurzaamheidsgroep van de Plantagekerk. Het mei thema is Transport. In elke brief vind je wat informatievoorziening, een paar tips, wist-je-datjes, en we dagen je uit voor een challenge! Doe je mee?

Je kunt de nieuwsbrief van mei 2022 ook hieronder lezen!

Nieuwsbrief mei: Transport

Introductie 

In dit kerkelijk seizoen (2021/2022) is er vanuit de diaconie extra aandacht gevraagd voor het thema duurzaamheid. Tijdens een aantal kerkdiensten staan we stil bij gerechtigheid, Gods schepping en hoe wij als rentmeesters daarmee om mogen gaan. Elke maand geven we vanuit de ‘projectgroep duurzaamheid’ meer informatie en (praktische) tips overeen onderwerp dat past bij dit thema. ‘Transport’ is het thema van de maand mei. Hier is onder andere voor gekozen omdat wij hier dagelijks keuzes in maken en omdat we misschien al (voor)uitkijken naar de zomervakantie, waar we doorgaans wat verdere reizen maken.

Als we aan klimaatverandering denken, dan denken we aan CO2 uitstoot en -reductie. Het is inmiddels duidelijk dat de hoeveelheid CO2, en met name de toename daarvan de laatste decennia, een groot effect heeft op het klimaat. Deze problematiek is ook in ons land erg actueel: transport, industrie, energie, boeren: dit hoort er allemaal bij. 

Wat ook een veelgehoord geluid is, is dat dit vooral voor de grote jongens is, voor de industrie, de bouw. En ja, daar valt veel winst te halen. Maar vergis je niet: ook wijzelf kunnen hier echt iets aan veranderen. Alles wat we kopen, wordt vervoerd. We hebben zelf een auto, of twee, en, eerlijk is eerlijk, die gebruiken we soms veel te makkelijk. Een vliegvakantie is goedkoop en leuk. We bestellen graag spullen die van ver komen. 

Wist je dat gemiddeld 20% van de CO2 uitstoot van een Nederlands huishouden komt door vervoer wat je zelf doet? Hier kan je zelf invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld een auto, die veel stilstaat te delen met anderen, de fiets te gebruiken in de stad. Reizen met het openbaar vervoer is ook veel beter voor het milieu. En hoe ga je op vakantie? Dichtbij of ver weg? Met welk vervoersmiddel? 

Als gezin heb je ook invloed op de transportsector: als je spullen lokaal koopt, is er minder vervoer nodig, bijvoorbeeld de Kas van Kaat, deBuurman en de Stadsboer. Kijk naar Nederlandse producten, Europese producten. En, niet onbelangrijk: minder spullen. 

Door te letten op transport, dragen we echt bij aan de vermindering van CO2 uitstoot, wat weer een gunstig effect heeft op de klimaatverandering.En daar komen we weer tot de kern: wij wonen op Gods aarde, iets wat Hij geweldig mooi heeft gemaakt en aan onze zorg heeft toevertrouwd. We hebben ontdekt dat ‘we’ dat niet zo goed hebben gedaan, maar we weten ook dat we er zeker invloed op hebben en we ons gedrag alsnog kunnen aanpassen. 

We hopen dat dit je weer helpt bij met maken van verantwoorde keuzes, keuzes die positief bijdragen aan de klimaatverandering, aan de scheppingen aan het leven als leerling van Jezus. 

Wil je eens doorpraten of sparren hierover, neem dan gerust contact op met een van ons.

  • Iliana Holtland – 06-36559201
  • Hans Sandink – 06-20318393
  • Joost Vlot – 06-36196728
  • Marjan Zijderveld – 06-14936189

Kijk/lees/luister-tips

Leestip: https://www.samengezond.nl/fietsen-naar-je-werk-dit-levert-het-op

Kijktip: Sorry we missed you (film over de werkomstandigheden van pakketbezorgers) 

Luistertip: Waarom de werkomstandigheden van pakketbezorgers vaak slecht zijn

Wist je dat…

  • Het aantal laadpunten voor elektrische auto’s de laatste jaren flink uitbreidt?
  • CBS: Op 1 januari 2021 bijna 40% meer stekkerauto’s tov een jaar eerder en -10% dieselauto’s.
  • Spoordeelwinkel.nl en NSinternational.nl: goedkope treinuitjes in binnen- en buitenland. Vaak ook een goedkopere keuze dan de auto!

Challenge

  • Doe deze maand eens alles binnen Zwolle op de fiets in plaats van met de auto
  • Check elke 2 maanden je bandenspanning: scheelt brandstof!
  • Bereken je eigen CO2-voetafdruk en misschien kan je het compenseren: https://www.climatestewards.nl

Terugblik op de maand april – kleding

Ben je nog volop bezig met ‘dertig dagen duurzaam’? Welk eerlijk en duurzaam kledingstuk heb jij gekocht? Of: welk kledingstuk heb jij NIET gekocht?

30 dagen duurzaam: heb je dit boek met je gezin gelezen?

Whatsappgroep:

Het lijkt ons als werkgroep ook leuk om de resultaten van de challenges met elkaar te delen. Geen verplichting maar zeker wel leuk. Elke week zullen we wat toelichten en kun je daarbij de resultaten van de challenges delen.

Stap daarvoor in een daarvoor aangemaakteWhatsApp groep, dat kan via de onderstaande link of via de onderstaande QR-code.
https://chat.whatsapp.com/J4WEOaJdrb36fOv5BF5cpF

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle
  

Kom kennismaken! Routebeschrijving

Waar vind je ons

Plantagekerk Zwolle
Ter Pelkwijkstraat 17
8011 SE Zwolle

Kom kennismaken! Routebeschrijving