Op zondag 16 oktober staan we stil bij armoede en onrecht. In de ‘omkeercollecte’ van deze zondag krijgt iedereen een praktische opdracht mee. Hieronder staan ze op een rijtje. Kies er een uit om deze week mee aan de slag te gaan.
Meer inspiratie van de Michasite: actiepuntjes
Op deze pagina vind je de maandelijkse nieuwsbrief van de Duurzaamheidsgroep van de Plantagekerk. Het mei thema is Transport. In elke brief vind je wat informatievoorziening, een paar tips, wist-je-datjes, en we dagen je uit voor een challenge! Doe je mee?
Je kunt de nieuwsbrief van mei 2022 ook hieronder lezen!
In dit kerkelijk seizoen (2021/2022) is er vanuit de diaconie extra aandacht gevraagd voor het thema duurzaamheid. Tijdens een aantal kerkdiensten staan we stil bij gerechtigheid, Gods schepping en hoe wij als rentmeesters daarmee om mogen gaan. Elke maand geven we vanuit de ‘projectgroep duurzaamheid’ meer informatie en (praktische) tips over een onderwerp dat past bij dit thema. ‘Vergroening’ is het thema van de maand juni. Het is de tijd waarin we veel tijd buiten doorbrengen. We kijken om ons heen in onze tuin, op onze stoep en misschien wel op het (platte) dak.
De Schepping, het was zeer goed (Genesis 1). God heeft de aarde gemaakt, met alles wat er groeit en bloeit. De natuur is essentieel voor de kwaliteit van leven. Er wordt gezorgd voor evenwicht, de nodige zuurstof, het reguleren van CO2. Er is schaduw en koelte, ruimte voor de zon. De regen heeft een plek om heen te gaan en te zorgen voor groei. Deze kringloop in de natuur is essentieel voor de leefomgeving van alles wat leeft.
Wij wonen in de stad. We hebben veel wegen, gebouwen. Betegelde tuinen en pleinen. Veel gaat ten koste van groen en daarmee ontstaan er ook uitdagingen. Een betegelde tuin, zeker als het donkere tegels zijn, veroorzaken hittestress. Warmte wordt vastgehouden, water verdampt te snel en kan ook niet de grond in zakken.
Vergroening is belangrijk en het mooie hiervan is dat dit ook makkelijk door onszelf gedaan kan worden. Kijk eens naar je tuin: welke planten hebt je? Heb je zon- en schaduwplekjes? Kan de regen de grond in zakken? Is er plek voor vogels en insecten? Kunnen bijen nectar vinden? Kan jij op jouw plekje bijdragen aan de ‘biodiversiteit’?
En als je geen tuin hebt, omdat je direct aan de stoep woont: denk eens aan een geveltuin. Dit wordt aangemoedigd in Zwolle, kijk eens in de binnenstad. Of kan jij ergens ‘tegelwippen’: het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Heb je een balkon: er zijn genoeg mogelijkheden om ook daar planten neer te zetten. En heb jij ook een schuurtje of overkapping met een plat dak? Overweeg eens om een groen dak te nemen, met inheemse
planten die zorgen voor isolatie, het opnemen van water en de luchtzuivering.
Goed omgaan met de natuur, de schepping van God. Doe je mee? Het is dichtbij huis, mooi en makkelijk en er is direct resultaat.
We hopen dat dit je weer helpt bij met maken van verantwoorde keuzes, keuzes die positief bijdragen aan de klimaatverandering, aan de schepping en aan het leven als leerling van Jezus.
Wil je eens doorpraten of sparren hierover, neem dan gerust contact op met een van ons.
Leestip: https://corazon.nu/god-en-natuuris-een-harmonieneus-leven/
Artikel Volkskrant – groene daken
Kijktip: Netflix – Kiss the ground
Luistertip: Podcast Het Groene Hart – Babette Porcelijn op Spotify
Het weer was geen excuus om niet op de fiets te gaan. Is het je gelukt een maand reizen binnen de bebouwde kom zonder auto?
Bandenspanning al opnieuw gecheckt? Elke 2 maanden doen hoor!
Mail naar:
info@plantagekerkzwolle.nl
Voor meer contactgegevens van bijvoorbeeld de koster, de scriba of de predikant?